top of page

TÜRKİYE'NİN MODERNLEŞMESİNDE KADINLAR


Güzel bir pazar akşamından herkese merhaba arkadaşlar. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız tarafından kaleme alınan ''Türkiye'nin Modernleşmesinde Kadınlar'' kitabının yorumlarını paylaşacağım bugün sizlerle.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan yazar, ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini, Hollanda Leiden Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Bölümü'nde doktora eğitimini tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi'nde görev yapan yazar, lisans ve lisansüstü düzeyinde Sosyoloji, Sosyal Bilimlerde Yöntem, Bellek ve Siyaset başlıklı konularda, ayrıca aynı üniversitenin Kadın Çalışmaları programında Bellek ve Cinsiyet ve Feminist Yöntem konularında ders vermektedir.

Kitap, Türkiye'deki belli başlı siyasal liderlerin eşlerinin hayat tarihlerinin analizine dayanan bir araştırma kitabıdır. Türkiye'nin modernleşme sürecinde toplumsal cinsiyete dair anlamların, kimliklerin ve yapıların inşa ediliş amacı ile siyasal iktidar ve modernlik arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Mevhibe İnönü, Berin Menderes, Rahşan Ecevit ve Semra Özal'ın modernleşme sürecindeki rolleri ve katkıları anekdot şeklinde sunulmuştur. Siyasal liderlerin eşleri olarak toplumda yer almaları ve deneyimlerini paylaşmaları röportajlar üzerinden okuyucuya aktarılmıştır. Modernleşmenin cinsiyet rejimine yönelik temel tartışmalar ve paternalist inşa üzerinde durularak kadınların siyasal haklarının siyasal liderlerin eşleri üzerinden anlatılarak akılda kalması sağlanmıştır.

''Modern kadın'' kavramının tanımı yapılmış, kendi ayakları üzerinde duran kadının hem annelik görevini hem de kendi mesleğini icrasının önemli olduğu vurgulanmıştır. Modern kadın; modern mimari, modern resim, modern müzik hakkında fikir sahibi olmalıdır. Siyasi bir konuşmayı canı sıkılmadan takip edebilmelidir. Yabancı dil bilmelidir. Sinemaya, tiyatroya, konserlere ve operalara gitmelidir. Kitap okumalı, memleketteki edebiyat yeniliklerini takip etmelidir.

''Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)'' ile yaşamın her alanında kadınlar için eşit haklar ilkesi belirtilmiş ve ulusal eylem planı oluşturulmuştur. 14 Ekim 1985'te Türkiye'de yürürlüğe girmesiyle, kadın haklarıyla ilgili önemli adımlar atılması üzerinde durulmuştur. Feminizm hareketleri ile ilgili de birçok bilgiye ve bu görüşteki kadınlara yer verilmiştir.

Siyasal yönü ağır basan, tarih kokan kitap araştırmaya ve analize dayalı anlatımıyla bilgi anlamında doyurucu bir kitaptı. 1839'lu yıllardan günümüze kadar modernleşme sürecinde kadınları, sahip oldukları hakları, deneyimlerini ele alarak okuyucuya tarihsel anlamda ışık tutmaktadır. Okurken kendime birçok şey kattım. Araştırdım, öğrendim. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum arkadaşlar.

Bol kitaplı günler, sevgiyle...

Commentaires


Featured Review
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Tag Cloud
Henüz etiket yok.
bottom of page