top of page

SENİ YORAN HER ŞEYİ BIRAK


Güzel bir hafta sonundan herkese merhaba arkadaşlar. Müthiş Psikoloji'den ''Seni Yoran Her Şeyi Bırak'' kitabının yorumlarını paylaşacağım bugün sizlerle.

Duygusal manipülasyondan kurtulma ve korunma yöntemlerinin paylaşıldığı kitap, duygularından şüphe eden, yalnız ve yetersiz hissedenler için kişisel gelişim türünde yazılmış bir kitaptır.

Kitap, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, ''Duygusal İşkence'' başlığı altında işlenmiştir. İkinci bölüm, psikolojik işkence çeşitlerini incelemektedir. Üçüncü bölümde ise ''Kült Manipülatörler'' başlığı altında yedi önemli karakter ve filme dikkat çekilmiştir.

Güç istencinin içsel bir nitelik olduğu ''Stanford Deneyi'' ile kanıtlanmıştır. Bir deney yapılarak bir üniversitenin psikoloji binasının bodrum katı gerçek bir hapishane gibi düzenlenmiştir ve belli sayıdaki kişiler mahkum ve gardiyanlar olarak bu hapishaneye yerleştirilmiştir. Belli zaman geçtikten sonra bu kişilerin kendilerini rollerine kaptırdıkları gözlenmiştir. Gardiyanlar, mahkumlara karşı acımasız eğilimler göstermeye başlamışlardır. Baskıcı ve yıkıcı olaylar neticesinde mahkumların çoğu duygusal travmalar geçirmişlerdir. Bu da güç istencinin duygusal manipülasyona uğrayan kişiler üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabileceğini kanıtlar niteliktedir.

Duygusal işkence teknikleri genellikle baş edilemeyen korku, utanç ve suçluluk duyguları üzerinde çalışır. Kendini yetersiz hisseden kişiler çoğunlukla bu duygulara sahip kişilerdir ve duygusal manipülatörler tarafından psikolojik işkenceye maruz kalırlar. Bunu fark edebilmeleri güçtür çünkü bu kişiler, manipülatörlere karşı belli zaman sonra bağlılık geliştirebilirler. Terk edilmeleri onlar için yıkıcı bir hasar oluşturur. Duygusal manipülasyona uğrayan kişilerin bunu fark edip, profesyonel bir destek almaları şarttır. Çünkü ''manipülasyon'' çok güçlü bir duygusal işkence türüdür.

Selim ve Merve isimli iki sevgili üzerinden örneklendirme yapılarak duygusal manipülasyonun tanımı, etkileri ve sonuçları en iyi şekilde aktarılır. Başarılı, yakışıklı bir iş adamı olan Selim, Merve'ye duygusal manipülasyon uygulayan kişidir. Selim'le tanışmadan önce sosyal becerileri yüksek olan, yoga, bisiklet sürme gibi aktivitelere yoğun miktarda vakit ayıran, güzel ve başarılı bir mimar olan Merve, Selim'le tanıştıktan sonra duygusal manipülasyona uğramıştır. Kendisini yetersiz ve güvensiz hissetmektedir. Selim'e karşı bir bağımlılık geliştirmiştir. Defalarca kez aldatılan ancak buna inanmak istemeyen Merve her durumda Selim'i haklı görmektedir. Çünkü Selim kendisini ne durumda olursa olsun haklı çıkarmayı başarabilen, manipülatif bir kişidir. Bu ilişkinin Merve üzerindeki etkileri ve sonuçları en iyi şekilde örneklendirilerek aktarılmıştır.

Duygusal manipülatörlerin ''güç'' kavramıyla ilgili temel sorunları vardır. Her daim güce ihtiyaç duymalarının sebebi aslında kendilerini zayıf hissetmeleridir. Bu güçlerini duygusal yönde kullanabilecekleri kurbanlar ararlar. Ve bu kurbanlar üzerinde tüm hayatlarını olumsuz yönde etkileyecek kalıcı izler bırakırlar. Onaylanmaya ve dışarıdan güç almaya ihtiyacı olan duygusal manipülatörler, bu güçlerini bilinçli ya da bilinçsiz olarak uygularlar. Bunu yaparken de suçlu ya da mahcup hissetmezler. Özlerinde yapıcılık değil yıkım vardır.

İnsan amaçları, hedefleri ve motivasyonu konusunda farkındalık geliştirebilmelidir. Neyi neden hedeflediğinin farkında olmalıdır. Sorgulamaktan çekinmemelidir. Böylelikle bir başkası tarafından manipüle edilerek, yönlendirilmez ve psikolojik işkenceye maruz kalmaz.

Farkındalıkla yaşamak ve duygusal manipülatörlerden kurtulmak konusunda yol gösterici olan kitap, insan ilişkilerinde kişiyi daha sorgulayıcı olmaya sevk eder. Örnekler ve alıntılar üzerinden aktarılarak daha etkili kılınan bu kitap sayesinde, psikolojik olarak pek çok yeni terim ve yöntem öğrendiğimi söyleyebilirim. Kendime çok şey kattım ve farkındalık kazandım. Sizlerin de okumanızı tavsiye ederim.

Satırlarıma son verirken kitaptan bir alıntıyla veda etmek isterim:

''Kimsenin hayalindeki insan olmak zorunda değilsiniz.''

Bol kitaplı günler, sevgiyle...

Comments


Featured Review
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Tag Cloud
Henüz etiket yok.
bottom of page