top of page

GORIOT BABA


Güzel bir Ekim ayından herkese merhaba arkadaşlar. Balzac tarafından kaleme alınan ''Goriot Baba'' kitabının yorumlarını paylaşacağım bugün sizlerle.

''Goriot Baba'', Balzac'ın seksen sekiz ciltten oluşan dev yapıtı ''İnsanlık Güldürüsü''nün bir parçasıdır. Kitap, gerçekçiliğin bir başyapıtıdır. ''Goriot Baba'' eserinde bahsedilen karakterlere, Balzac'ın diğer eserlerinde de rastlanır.

Kitapta, bir pansiyonda kalan kişiler anlatılmaktadır. Madam Vauquer, bu pansiyonu işleten dul bir kadındır. Bu pansiyonda kalan Eugene de Rastignac bir hukuk öğrencisidir. Kitabın başkarakteri Goriot Baba da bu pansiyonda kalmaktadır. Kitabın baş kısımlarında bu karakterlerden ayrı ayrı bahsedilmektedir. Kitabın ilerleyen sayfalarında karakterler konusunda karışıklığa düşmemek adına, bu karakterleri not alarak okumanızı tavsiye ederim.

Pansiyonda kalan, durumu iyi olanlar en alt katta kalmaktadır. Maddi durumu kötü olanlar üst katta kalmaktadır. Goriot Baba karakteri başlangıçta zengin ve varlıklı bir durumdayken, zaman içerisinde yoksul bir hayata sürüklenmektedir. Bu yüzden pansiyonda en üst katta kalmaktadır. Goriot Baba, Fransız Devrimi zamanında İtalyan makarnası ve nişastası fabrikatörüdür. İki kızı vardır. Madam de Nucingen ve Madam de Restaud isimli kızları varlıklı kişilerle evlidirler. Kitapta, Goriot Baba'nın kızlarını yetiştirme tarzları ve onlara olan yaklaşımı, aşırı düşkünlüğü ve sevgisi anlatılmaktadır.

Fransa'daki kadın-erkek ilişkilerinin ve toplum yaşantısının gözler önüne serildiği kitap bir eleştiri niteliğindedir. Evli çiftlerin birbirlerini aldatması olağan karşılanmaktadır. Önemli işlere para bulunamazken, gösterişli giysiler içerisinde balolara katılmak eleştirilmektedir. Özellikle Eugene de Rastignac karakterinin hukuk derslerine girmeyerek, bu balolara katılmak için ailesinden para istemesi, lüks yaşama olan özentisi, düşkünlüğü eleştirilmektedir. Goriot Baba'nın kızlarını aşırı şımarık bir biçimde yetiştirmesi eleştirilmektedir.

Kitapta, Goriot Baba ölüm döşeğindeyken kızlarının vefasızlığı dramatik bir biçimde anlatılmaktadır. Goriot Baba sefalet ve yoksulluk içerisinde acı çekerken, kızlarının lüks içerisinde yaşayarak babalarını unutmaları acı bir biçimde gözler önüne serilmektedir. Bizler de bu satırları hüzünlenerek okumaktayız.

Bol betimlemeli, çok karakterli olay örgüsüyle akıcı bir anlatımla anlatılan kitap toplum eleştirisi niteliğindedir. Karakterlerin iyi ve kötü yönleri ayrı ayrı işlenerek gerçekçi bir bakış açısıyla yansıtılmaktadır. Dönem içerisinde insanların kullandıkları eşyalar ile ruhsal durumları arasındaki bağlantılar gözler önüne serilmektedir. Trajikomik türünde yazılmış olan bu kitabı derinden etkilenerek okuduğumu söyleyebilirim. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Kitapta altını çizdiğim satırları sizlerle paylaşmak isterim:

''Kadınların süsleri nasıl boyaları ise mutlulukları da şiiridir.''

''Bu dünya kitabını iyice okumuş olmama rağmen, gene de bilmediğim sayfaları varmış.''

''Ne kadar soğukkanlı hareket ederseniz, o kadar ileri gidersiniz.''

''Gerçek bir sevginiz olursa, bir hazine gibi saklayın onu.''

''Para ancak duygunun olmadığı bir yerde değer kazanır.''

Bol kitaplı günler, sevgiyle...

Comments


Featured Review
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Tag Cloud
Henüz etiket yok.
bottom of page